mgr Agnieszka Szpoton

Szukam pomocy w chorobie

Praktycznie każdy problem chorobowy który nas dotyka wymaga stosowania określonych zaleceń dietetycznych, i to bez względu czy są to pospolite zaparcia czy rujnująca organizm choroba nowotworowa. Dzięki przestrzeganiu odpowiedniej diety nie tylko chronimy organizm, ale takze pomagamy znosić mu cieżkie doświadczenia. W codziennej praktyce poradni dietetycznej spotyka się szereg rozmaitych problemów zdrowotnych zarówno tych o charakterze przejściowym jak również przewlekłym. Dlatego konieczne jest przeanalizowanie wielu czynników, by znaleźć właściwą drogę pomocy żywieniowej. W większości przypadków, odpowiednia terapia dietetyczna staje się prawdziwym lekarstwem, o czym przekonało się juz wiele osób.

Pakiet pomocy obejmuje:

  • szczegółową analizę i ocenę aktualnej wagi, stopnia oraz rodzaju otłuszczenia ciała
  • analizę i ocenę zachowań żywieniowych i stylu życia mogących mieć wpływ na aktualne problemy zdrowotne
  • szczegółową analizę i ocenę spożycia  kilkudziesięciu składników pokarmowych w diecie wraz z obszernym raportem opisowym
  • ukierunkowanie w zakresie wykonania odpowiednich badań laboratoryjnych, w przypadku braku opieki lekraskiej
  • przygotowanie szczegółowego planu żywienia obejmującego pakiet jadłospisów dniowych (na każdy osobno dzień terapii). Plan żywienia jest ściśle dopasowany do aktualnego problemu, stawianego celu, stanu zdrowia, upodobań smakowych, umiejętności kulinarnych, itp. Zawiera wszystkie gramatury i opisy przygotowania potraw.
  • opracowanie szczegółowej listy zakupów ułatwiającej realizację diety
  • opracowanie listy specjalnych zadań terapeutycznych
  • przygotowanie dodatkowych, szczegółowych zaleceń dietetycznych oraz zaleceń dotyczących zmiany w stylu życia w kontekście istniejących problemów chorobowych
  • odpowiednie ukierunkowanie w zakresie ewentualnych zajęć ruchowych

Polecane artykuły

Widmo raka

W krajach rozwiniętych kobiety najczęściej umierają na raka piersi. Stanowi on 20% wszystkich złośliwych guzów i pierwszą przyczynę zgonów w wieku 40–55 lat. Atakuje głównie ...

czytaj więcej

Gronkowiec złocisty

Żyjemy w świecie mikrobów, ale jak odróżnić bakterię przyjazną od chorobotwórczej? Dlaczego nawet z przychylnie nastawionych zarazków tworzą się niebezpieczne armie zabójców?

czytaj więcej

Choroby otrzewnej

Z doc. dr. hab. n. med. Wiesławem Tarnowskim, chirurgiem z Kliniki Chirurgii Ogólnej i Przewodu Pokarmowego szpitala im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie rozmawia Magdalena ...

czytaj więcej

Palenie niszczy wzrok

Ponad 56% Polaków obawia się utraty wzroku bardziej niż jakiejkolwiek innej dolegliwości fizycznej. Wśród nich aż 35% to palacze, należący do grupy najwyższego ryzyka, jeśli ...

czytaj więcej
POKAŻ